Melonta on useimmille ihmisille satunnainen rauhallinen harrastus, jossa mennään jollekin joelle tai järvelle katselemaan maisemia kajakilla liikkuen. Jotkut harrastavat melontaa enemmän tosissaan laskien kajakilla aina vain vaikeampia koskia, jolloin meloja tarvitsee kokemusta, koulutusta ja erityistaitoja rohkeuden lisäksi. Eskimokäännös on yksi taito, jolla pahassa tilanteessa voi pelastaa oman henkensä.

Eskimokäännös auttaa, jos kajakki kaatuu

Eskimokäännös on tekniikka, joka opetellaan siltä varalta, jos meloja ja kajakki kaatuvat vedessä. Tällä tekniikalla kumollaan olevan kajakin saa takaisin pystyyn ilman, että melojan tarvitsee poistua kajakista. Kajakin kaatuminen ylösalaisin on vakava paikka, jos siitä pelastautumista ei ole harjoitellut. Eskimokäännöksen tekniikka näyttää videolta katsottuna loppujen lopuksi helpolta, kun sen osaa. Ylösalaisin kajakissa veden alla istuminen näyttää pelottavalta, mutta videolta voi nähdä, miten nopeasti takaisin oikein päin kääntyminen voi tapahtua, kunhan tietää mitä tekee.

Eskimokäännös onnistuu helpoiten, jos melojalla on mela vielä tallessa. Jos se pysyy hyppysissä ylösalaisin kaatuessakin, on pelastautuminen näppärää. Melaa tarvitsee voimallisesti kääntää veden alla ollessa, jolloin kajakkikin kääntyy oikein päin.

Kajakin kaatuminen ja veden alle jääminen on kuitenkin niin säikähdyttävä tilanne, että monilla saattaa irrota mela käsistä pelästyttävänä hetkenä. Jos mela häviää kajakin kääntyessä väärin päin, voi meloja pelastautua tekemällä kaulaeskimon. Silloin paras apu on melomiskaverin kajakki, josta saa otteen, jolla voi keikauttaa kajakin taas oikein päin.

Eskimokäännöksessä ja kaulaeskimossa voi näyttää siltä, että melojan kädet tekisivät kaiken työn, mutta oikeasti tekniikoissa tarvitaan koko vartaloa. Etenkin lantiota tarvitsee liikuttaa voimallisesti mahdollistaakseen kajakin heilauttamisen oikein päin.

Kajakista voi poistua, jos ei osaa eskimokäännöstä

Jos kajakilla kaatuu, eikä osaa eskimokäännöstä, kannattaa melojan kuitenkin nopeasti irrottautua kajakista ja uida pintaan. Usein melontaharrastajat pysyttelevät rantojen läheisyydessä, jolloin rantaan pelastautuminen on mahdollista. Vedessä ei ole kovin helppoa saada käännettyä kajakkia oikein päin eikä siihen nouseminen ole kovinkaan kätevää. Kajakki on silloin paras vetää rantaan. Avovesillä eskimokäännös on kuitenkin erityisen tärkeää, koska kajakin menettäminen voisi olla kohtalokasta, jos rantaan ei voisi pelastautua noin vain. Siitä eskimokäännös on saanut nimensäkin, sillä eskimokansoilla meren armoille päätyminen olisi ollut vaarallista ilman kajakissa pysymistä.