Hossa on Suomen uusin kansallispuisto, joka perustettiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2017. Hossa on ollut suosittu melonta- ja retkeilykohde jo ennen 100-vuotisjuhlia sillä se on ollut valtion retkeilykohde samalla tavalla kuin viereinen Kylmäluoman luonnonsuojelualue sekä vaikkapa Ruunaan koskialue Pohjois-Karjalassa.

Hossa sijaitsee Kainuun pohjoisosassa Suomussalmen kunnan alueella. Hossasta on pohjoiseen Kuusamoon noin tunnin ajomatka ja etelään Suomussalmelle samoin noin tunnin ajo. Venäjän rajalle on lyhimmillään linnuntietä alle 10 km.

Kajakkiretkien järjestäminen Hossassa

Hossassa toimii eri matkailuyrittäjiä, joilta voi saada apua kajakkiretken järjestämiseen. Kansallispuiston luontokeskuksesta voi vuokrata kajakkeja ja tilata kajakkien toimituksen sopivalle lähtöpaikalle. Päiväretkeilijöille voi tulla pettymyksenä, ettei Hossassa toimi hetken mielijohteesta kajakkien vuokraaminen, vaan kajakit on vuokrattava etukäteen.

Melominen on mielekkäintä joissa ja kapeilla väylillä, eivätkä melontareitit ole yleensä lenkkejä, koska vesi virtaa vain aina eteenpäin. Vastavirtaan melominen on työlästä ja siksi harva kuvittelee palaavansa kajakilla lähtöpaikalle. Siksi meloessa tarvitaan apua, kajakkien ja melojien kuljetukseen, jotta kajakilla pääsisi takaisin esimerkiksi kajakin vuokrauspaikalle. Vuokrauspaikalle melomisen sijaan voi myös sopia noudosta sopivaan aikaan sopivasta paikasta. Hossan luontokeskus toimii kätevänä melontaretkien aloitus- tai päättymispaikkana.

Hossan melontareitit

Hossan ehkä mielenkiintoisin melontareitti on 37 kilometrin pituinen reitti Perangasta Hossan luontokeskukselle. Karttaa katsomalla voi tulla yllätyksellä, että juuri tämä on reitin kulkusuunta eikä toisin päin. On kuitenkin niin, että Perangasta on kätevä lähteä liikkeelle, koska se sijaitsee valtatie viiden varrella.

Toinen hieno pitkä reitti lähtee Hossan luontokeskukselta ja valuu etelään kohti Juntusrantaa. Sieltä pääsisi halutessaan vaikka Suomusalmelle asti, mutta Juntusrantaan asti reitti kulkee ihanan kapeaa jokea pitkin.

Hossassa voi meloa ympäri vuoden, mutta varsinkin kevään jälkeen joutuu varautumaan siihen, että välillä kajakkia joutuu vetämään matalikoissa. Hossan reitit menevät mukavan kapeilla väylillä, jotka välillä pullistuvat lammiksi ja järviksi. Reiteillä on myös koskia, joten matkoilla saa jännittäviäkin elämyksiä rauhallisen melonnan lisäksi. Jotkut koskista ovat sellaisia, että vain kokeneiden koskenlaskijoiden kannattaa meloa niiden läpi, muut voivat ohittaa kosken viemällä kajakkinsa vetotaipaletta pitkin.