Jouni Laaksonen on kirjailija, retkeilijä ja eräilijä, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja liittyen patikointiin, Suomen kansallispuistoihin ja muihin retkikohteisiin. Näistä kirjoista myös melojat ja kajakkimatkailijat löytävät vinkkejä. Laaksonen on selvästi itse keskittynyt enemmän patikointiin kuin muihin liikuntamuotoihin maastossa, mutta esimerkiksi Scricfinia-blogissaan hän on esitellyt retkiä, joissa hän on jopa uinut saaresta toiseen.

Uusin kirja Suomen autiotuvista

Jouni Laaksosen uusin kirja on Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille. Laaksosen käsialaa on myös Autiotuvat on-line -sivusto, joka oli aikoinaan uranuurtaja autiotupatiedon levittämisessä Internetissä, jossa tätä tietoa ei aiemmin mistään muualta löytynyt. Autiotuvista voi olla apua myös väsyneelle melojalle, jos tupa sijaitsee sopivalla paikalla lähellä vesistöä. Esimerkiksi Kolovedellä monelle melojalle Pyylinoja on tuttu pysähtymis- ja yöpymispaikka. Siitä vajaan parin kilometrin kävelyn päässä on autiotupa, jonne melojakin voi kävellä yöksi tai mennä saunomaan.

Melojillekin tietoa kansallispuistoista

Laaksosen vuonna 2011 ensimmäisen kerran julkaistussa Retkeilijän kansallispuistot -kirjassa kerrotaan, missä paikoissa pääsee tutustumaan luontoon kajakin kyydistä ja mitä meloja voi eri kansallispuistoissa kokea. Lisäksi kerrotaan muidenkin lajien mahdollisuuksista kansallispuistoissa laitesukeltamisesta hiihtoon. Kirjassa paneudutaan myös siihen, mitä näiden kansallispuistojen lähialueilla voi tehdä. Etenkin melonnassa mahdollisuudet eivät yleensä rajoitu kansallispuiston rajojen sisälle, jos joet virtaavat ja vesistöt jatkuvat pitkälle ulkopuoleisille alueille.

Retkeilijän kansallispuistot -kirjasta on otettu monta uutta painosta lähes joka vuosi ja joukkoon on aina lisätty uusimmat kansallispuistot. Jokaisella näistä 40:stä valtion omistamasta alueesta on omat erityispiirteensä. Kolovedellä on saimaannorpat, jyhkeät kalliot ja saarisokkelot. Tammisaaren saariston kansallispuistossa on sisäsaaristoa, karuja luotoja ja aavaa ulkomerta. Hossassa on jokia ja Julma-Ölkyn kanjonijärvi.

Melontaa Karhunkierroksella

Jouni Laaksonen on kirjoittanut myös pelkästään Karhunkierrokseen keskittyvän kirjan Karhunkierros retkeilyopas, joka sijoittuu Oulangan kansallispuistoon, jossa on oikein hyvät melontareitit. Alueella on sekä Oulankajoki että Kitkajoki. Karhunkierros on 82 km pitkä vaellusreitti, joka menee melkolailla näiden jokien myötäisesti. Joissa on kuitenkin vaativia koskia, joten täytyy olla varsinainen koskenlaskija, jotta voisi nauttia isommasta osasta näitä jokia. Läheiseltä Rukalta löytyy ohjelmapalveluyrityksiä, jotka voivat tarjota koskenlaskua ja melontaretkiä Karhunkierroksen varrella.