Vesillä liikkumiseen yhteydessä on oman turvallisuuden vuoksi, ja läheisten mielenrauhan takia hyvä tarkastaa säätiedotukset ajoissa ja erittäin huolellisesti. Monilla vesialueilla säätila muuttuu varsin nopeasti ja navakasti puhaltava tuuli tai polttava aurinko voi yllättää kokeneenkin melojan. Sääennusteet ja varoitukset löytyvät esimerkiksi

ilmatieteenlaitoksen sivustolta.

Tässäkin asiassa, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Joten mikäli sääilmoitus lupaa vesisadetta, myrskytuulta tai paahtavaa hellettä, pitää varustus katsoa sen mukaan. Jokaisen melojan – must have – varusteet ovat veden kestävät säilytyspussit vaatteille ja puhelimelle, matkan pituuden mukainen määrä ruokaa ja juotavaa, sadevarustus, istuinaukkojen peite, ensiaputarvikkeet ja köysi. Tärkeimpänä kaikista pelastusliivit ja niissä toimiva pilli.

Myrskytuulen noustessa, on melojan etsittävä lähin sopiva rantautumispaikka. Jos kohdalle sattuu lahdelma, on se paremmin tuulelta suojassa kuin suoraan järven tai meren selälle avoinna oleva ranta. Tiukan paikan tullen, rantautua voi myös yksityiselle rannalle.

Koska aallonkorkeus myrskyssä nousee, pitää myös kajakki muistaa vetää riittävän pitkälle kuivalle maalle tai sitoa tiukasti kiinni. Istuinpaikat kannattaa peittää, jotta matkan jatkuessa, sään tasaantumisen jälkeen, kajakin sisä- ja ulkopuolella on eri määrä vettä. Koska myrsky voi nousta hyvinkin nopeasti, on tummien pilvien ilmaantuessa hyvä silmäillä valmiiksi rantautumispaikkaa.

Helteessä järvellä oltaessa, on hyvä muistaa varata riittävä määrä puhdasta vettä juotavaksi. Järviveden juomiseen liittyy vatsataudin riski myös puhtailla erämaajärvialueilla.

Aurinko on myös petollinen matkakumppani. Ei pelkästään kuivumisen vuoksi, vaan ihon palaminen auringossa tulee hiipien ja on kivulias matkatoveri. Jokisuistoissa saattaa meloja löytää riittävästi varjoa välttääkseen ihon palamisen auringossa, mutta meri- ja järvialueilla sellaisia ei ole tarjolla. Tuulen vire peittää myös hyvin varoittavan kirvelyn ja kuumotuksen tunteen. Myöskin aurinkoisella säällä vesillä ollessa, monet saavat silmäoireita valon heijastuessa kirkkaasti vedenpinnasta. Tämä voi johtaa punoittaviin ja kipeisiin silmiin seuraavaksi päiväksi. Lippalakki ja aurinkolasit ovat hyvä suoja silmille.

Olipa sää mikä hyvänsä, ennalta varustautuminen ja säätietoihin tutustuminen on melojan hyvä turva. Myöskään vesillä liikuttaessa alkoholi ei kuulu kuvioihin olipa paahde tai pakkanen. Joten varusteet kuntoon ja kajakki kohti uusia seikkailuja.