Kaksi naista meloi kajakilla ympäri Suomen. He aloittivat matkansa Utsjoelta kesäisenä maanantaina. Ruotsalais-suomalaisten eräoppainakin kunnostautuneiden opiskelijanaisten tavoitteena oli meloa kajakilla Suomen ympäri vain 80 päivässä.

Lääketiedettä opiskelevat naiset Miranda Nybondas ja Louice Sehlberg kertoivat lehdelle, että matkaan lähdetään monesta syystä: muun muassa haasteen vuoksi, rakkaudesta erämaita kohtaan ja rakkaudesta kajakkeja kohtaan.

Aivan aluksi matkaa taitettiin itärajan tuntumassa niin jokia kuin järviäkin pitkin aina Kotkaan asti. Sieltä matka jatkui rannikkoa pitkin Tornion suuntaan. Tornioon naiset saapuivat aivan elokuun lopulla, 25. päivänä. Kaksikko kertoi toivovansa matkan varrella tutustuvansa erämaiden lisäksi myös hieman elollisempiinkin olentoihin, nimittäin paikallisiin ihmisiin.

He kertoivat odottavansa suurella uteliaisuudella pieniä juttutuokioita satamissa ja saunomista auringon laskiessa horisonttiin ja miksei ilman muuta myös vierasta heidän yksinkertaiseen vierassänkyynsä. He toivottivat ilolla myös muut tervetulleeksi melomaan kanssaan. Ehtoja oli vain ja ainoastaan yksi: oma kajakki täytyisi ottaa mukaan!

Kun lyhyelle kajakilla taitettavalle reissulle riittää mukaan vain perusvälineet, on pitemmälle reissulle varauduttava aivan eri tavoin.

Pitkällekin reissulle on otettava mukaan tärkein varuste eli mela. Kajakin melontaan käytettävä mela on kaksilapainen ja melko pitkä. Perinteisen melan materiaali on puu, mutta nykyään niitä tehdään useammin polyeteenistä ja alumiinista, mikä tekee melasta kestävän mutta raskaan varsinkin pitkää matkaa ajatellen. Kaikkein kevyimmät melat tehdään nykyään hiilikuidusta.

Melontaliivi on tärkeä varuste joka matkalle. Se on erityisesti melontakäyttöön suunniteltu kelluntaliivi.

Pitkälle matkalle kannattaa varata mukaan sokkopeite, jolla kajakin istuinaukko peitetään silloin, kun kajakki ei ole käytössä. Puolipeite sulkee istuinaukon vain osittain, ja sitä käytetäänkin hyvissä sääoloissa, kun ei ole syytä pelätä aaltojen roiskuvan sisälle kajakkiin.

Neopreenivaatteet ovat Suomen vilpoisissa vesissä meloessa hyvät, sillä ne lämmittävät myös märkänä. Kuivapuku tai pelastautumispuku sopii retkeilijälle hyvin. Juomista varten kannattaa varata mukaan letkullinen leili, jonka avulla voi juoda myös aallokossa.

Pelastustarvikkeet, kuten äyskäri tai pumppu, on pitkällä matkalla oltava aina mukana. Myös itsensä suojaaminen auringolta on tärkeää.