Kolovesi on osa valtavaa Saimaan vesistöä itäisessä Suomessa ja se on myös kansallispuisto. Suomen kansallispuistot ovat useimmiten patikoijien temmellyskenttiä, mutta Kolovedellä pääosassa on liikkuminen vedessä. Kansallispuistoista se kuuluu samaan joukkoon Hossan, Saaristomeren ja Tammisaaren saariston kanssa, koska näissä kaikissa on hienot melontareitit.

Saimaannorpan näkee Kolovedellä tuurilla

Kolovesi tuo monille ensimmäisenä mieleen Suomen oman luonnonihmeen saimaannorpan. Saimaannorppia elää vain Suomessa Saimaan vesistössä. Ne ovat siis oma norppalajinsa, joka eriytyi muista norppien jäädessä saarroksiin Saimaalle viimeisimmän jääkauden jälkeen noin 8000 vuotta sitten. Silloin sisämaan järvialtaat eriytyivät Itämerestä, jolloin sisämaan järvien norpat menettivät yhteytensä itämerennorppiin.

Saimaannorpat ovat Koloveden ehdoton vetonaula. Monet melojat valitsevat Koloveden kansallispuiston kajakkiretkensä kohteeksi siinä toivossa, että näkisivät vilauksen tästä Suomen ainoasta kotoperäisestä nisäkkäästä.

Saimaannorpan näkeminen ei ole helppoa, koska norpat eivät käy paljoakaan maalla, vaan viihtyvät vedessä. Yleisin tapa nähdä norpasta lyhyt vilaus on sen pilkistäessä päätään pinnalla. Tämä jää helposti huomaamatta melojalta varsinkin jos järvellä on yhtään maininkia. Norppia voisi parhaiten nähdä juuri jäidenlähdön jälkeen, koska ne nousevat silloin rantakiville vaihtamaan karvansa ja lämmittelemään.

Melontakohteet Kolovedellä

Kolovesi on mukavan pienimuotoinen vesialue, jossa ei juuri ole aavaa selkää, jonka läpi melominen ei ole useimpien mielestä kovin mielekästä. Kolovedellä on saaria, joiden välistä on mukava mennä kajakilla. Joissain kohdin ikään kuin saaren sisälle menee sokkelomainen lahti, kuten Vaajasalon saaressa. Vaajasalossa sijaitsee myös yli 5000 vuotta vanhat Ukonvuoren kivikautiset kalliomaalaukset, joita pääsee kajakilla katsomaan rantautuen lähelle mäkeä, jolla maalaukset sijaitsevat.

Kirkkoranta on suosittu paikka kajakin veteen laskemiselle, koska siellä pääsee autolla aivan rannan tuntumaan. Myös Käkövesi on hyvä aloituspaikka, josta ei ole pitkä matka Koloveden alueelle Vaajasaloon. Kolovedelle pääsee kajakilla myös pidemmältä matkalta tullenkin. Samalla reissulla voi meloa Heinäveden alueen vesissä tai tulla Kolovedelle jopa Linnansaaren kansallispuistosta asti. Erityisen hieno reitti on meloa Ruunavedeltä kapeaa vesiväylää pitkin aavalle Ruokosalmelle, josta Kolovesi alkaa.

Kolovedellä on leiriytymispaikkoja hienoilla kohdilla ja jos jossain on kovin täyttä hienoina kesäöinä, ei seuraavaan paikkaan ole mahdottoman pitkä matka meloa.