Melontakurssille voi osallistua melkein kuka tahansa. Ikärajana on usein 18 vuotta, mutta alaikäisillekin järjestetään kursseja etenkin kesäisin. Alaikäinen voi osallistua myös kurssille täysi-ikäisen luvalla, tai läsnä ollessa. Monilla lasten kesäleireillä on myös mahdollisuus osallistua melontatoimintaan, osaavan ohjaajan läsnä ollessa. Varsinaista ikärajaa kursseille ei ole, mutta uimataito olkoon ensimmäinen rajoite, joka on oltava, ennen melomaan opettelemista. Pelkotilat voivat olla tietenkin este kurssille osallistumiseen.Myös sairaudet, jotka vaikuttavat tasapainoon, tai tajuntaan, voivat myöskin olla esteitä melomiseen osallistumiselle. Todellisuudessa osallistujan oma tahto ja halu oppia ovat osallistumisen kriteerit. Aikaisempaa kokemusta melomisesta ei tarvitse olla, sillä monet melontakurssit ovat juuri alkeiskursseja. Uimataito on rajattu hyvinkin tarkkaan pohjoismaiden uimataidon määritelmään mukaan, jossa ihmisen on osattava uida 200m, josta 50m selkää.

Melojan taitokokeet

Melojan taitokokeet on tarkoitettu tavoitteeksi niille, jotka haluavat ottaa melonnasta itselleen syvemmän harrastuksen. Melontataidoille on annettu runko, jonka pohjalta taitoja voidaan kehittää ja syventää melojan omien toiveiden mukaisesti.

Melonta 1

Melojan taitokokeiden ensimmäisessä vaiheessa melojan tulee osata ohjata kajakkia tai kanoottia ja meloa sillä eteenpäin. Lisäksi meloja osaa turvallisen melonnan perusteet. Kaiken turvallisuuden jälkeen, melojan on osattava myös kaataa oma kajakkinsa.

Melonta 2

Melojan taitokokeiden toisessa vaihessa testataan melojan kajakin peruskäsittelytaitoja. Tässä vaiheessa kajakille ja avokanootille erotetaan eri kategoriat. Melojan tulee osata eteenpäin melomisen lisäksi meloa myös takaperin ja osattava pysähtyä. Myös haluttuun suuntaan ohjaaminen on oma taitolajinsa. Melonta on onnistuttava myös sivuttain. Edellisen kohdan kaatuminen on osattava tässä vaiheessa myös estää, ja kaluston tuntemus on oltava kohdillaan. Tässä vaiheessa kiinnitetään myös erityistä huomiota pelastautumiseen kajakin joutuessa vaaratilanteeseen.

Melonta 3

Melojan taitokokeiden kolmannessa vaiheessa melojan on osattava tietyissä olosuhteissa hallita kajakkiansa taitavasti ja sujuvasti tehokkaalla tekniikalla. Melojan on osattava varustautua sää- ja keliolosuhteisiin oikealla tavalla, ja hänen on osattava turvallisuus ja pelastustoimet moitteettomasti.

Taitokokeita ja kursseja järjestävät yleensä samat tahot. Kuitenkin kyseessä on oltava yritys, seura, oppilaitos tai jokin muu yhteisö. Yksityishenkilö ei voi järjestää taitokokeita. Melonta- ja soutuliitolla on ohjeita, jonka mukaan taitokokeissa on toimittava. Nämä ohjeet kulkevat myös kurssien mukana.