Suomessa luontoelämykset ovat lähellä. Suomessa pääsee melomaan merenrantoja ja järviä pitkin vaikka talven tiimoilla. Raahessa on havaittu talvimelonnan olevan matkailuvaltti ja eksotiikkaa suomalaisillekin. Röysit ovat esimerkki suomalaisesta luonnonihmeestä, josta monet suomalaisetkaan eivät tiedä.

Mitä röysit ovat?

Raahen talvimelonnan erikoisuus on röysit, jotka tarkoittavat meren rannassa olevia korkeita jäitä. Ne ovat luonnonilmiö, jota moni ei ole voinut kuvitellakaan. Röysit muodostuvat keväisin meren rannalle ja ne voivat nousta jopa kymmenien metrien korkeuteen. Niiden keskellä melominen on kuin meloisi pienten jäävuorien keskellä. Lopulta keväällä ne sulavat aivan kuin jäävuoret ilmastonmuutoksen kauhuskenaarioissa.

Röysit tunnetaan muualla Suomessa paremmin termillä ahtojää. Ahtojää voi nousta vaikka talon korkuiseksi, kun merituuli puhaltaa kovasti ja työntää jäätä korkeiksi kasoiksi. Ahtojää koostuu siis meren jääkentistä, jotka liuskoina kasaantuvat toistensa päälle. Niiden keskellä melominen on siksi turvallista, että ahtojäät ovat kiinni pohjassa. Röysit muodostuvat vain rannoille parin metrin syvyyden paikkeille. Ne eivät siis pääse vyörymään kajakkien päälle jäävuorten tapaan eivätkä melojat jää puristuksiin liikkuvaan ahtojäähän. Silti varmuuden vuoksi röysien keskelle ei kannata lähteä yksin ja kaikkein parasta on lähteä jäiden keskelle kokeneen oppaan kanssa. Suurille laivoille ahtojäät taas voivat aiheuttaa ongelmia, mikäli laivat yrittävät puskea niiden läpi.

Melontaretket ahtojään keskelle

Raahessa järjestetään matkailijoille kajakkiretkiä röysien keskelle. Ahtojäässä melominen vaatii kuitenkin turisteilta ja retkeilijöiltä tarkkaa ajoitusta, koska röysien kausi kestää vain muutaman viikon keväisin. Jos lentoliput Suomeen on ostettu jo paljon etukäteen, voi retki ahtojään keskelle jäädä väliin, koska joskus kausi on maaliskuun lopussa, joskus vasta toukokuun alussa. Parasta olisikin olla valmiudessa koko kevään ajan ja matkustaa Raaheen sitten kun on oikea hetki. Joskus kausi saattaa jäädä välistä säiden ollessa sellaiset, ettei ahtojäätä synny.

Usein parhaille ahtojääpaikoille pitää matkustaa ensin veneellä, jossa on kajakit mukana. Röysit muodostuvat aina hieman eri paikkoihin ja ne eivät välttämättä ole kätevän autoreitin varrella. Opastetuissa matkoissa hintaan kuuluu matka kajakkien laskupaikalle, kajakkien vuokra, opastus ja matka takaisin. Tarvitsee varautua siihen, että röysien luo joutuu matkustamaan jopa tunnin matkan, mutta elämys perillä palkitsee.