Maailmalla on monenlaisia hyväntekeväisyysprojekteja, joissa joku henkilö saattaa luvata ylittää itsensä, jos projekti saa tarpeeksi lahjoituksia. Usein nämä ovat pitkien matkojen juoksuja, kävelyitä tai pyöräilyjä. Poliisi Tuomas Pelkonen lähti 160 kilometrin kajakkimatkalle hankkiakseen varoja sairaalaklovneille ja mieskaveritoimintaan.

Pelkosen melontareitti

Tuomas Pelkosen tavoite oli meloa noin vuorokauden ajan ja siinä ajassa matkustaa 160 kilometriä pitkin Vesijärveä, Päijännettä ja Jyväsjärveä. Matkan oli määrä edetä Lahdesta Jyväskylään. Taukoineen Pelkonen arveli matkan kestävän noin 30 tuntia, koska välillä olisi levättävä sekä kajakissa istuen että maankamaralla. Hän ennakoi melovansa tunnissa noin seitsemän kilometriä. Se on melontavauhdiksi ihan mahdollinen, mutta matkasta tekisi todella raskaan matkan pituus ja melomisen yhtäjaksoisuus. Jos joku joskus päättää meloa yhtä pitkiä matkoja, ei sitä kukaan halua tehdä yhtämittaisesti. Sen sijaan pitkät taipaleet jaetaan usealle päivälle miellyttäväksi päivämatkoiksi. Pelkonen arveli, ettei kukaan ole Suomessa aiemmin yrittänyt vastaavaa kuin hän.

Pelkonen suunnitteli matkansa kulkevan Päijänteen itäistä rantaa pitkin. Päijänne on 119 kilometriä pitkä ja Suomen toiseksi suurin järvi. Siten suurin osa Pelkosen matkasta oli määrä tapahtua Päijänteellä. Matkalle sisältyisi pari isoa selkää, joissa melominen on vaativampaa kuin kapeilla väylillä etenkin tuulisella säällä.

Päijänteen kansallispuisto on melojien seutua

Päijänteen eteläosa on Päijänteen kansallispuistoa. Se on suosittua seutua niin patikointiin, veneilyyn kuin melomiseenkin. Siellä on paljon hiekkarantoja ja saaria, joten melojalle Päijänteessä on paljon kaunista katseltavaa. Varsinaisia melontareittejä kansallispuistossa ei ole, koska koko alue on järviä. Osaan saarista on maihinnousukielto ja myöskään kovin lähelle näitä saaria ei saisi kajakilla mennä, jotta linnut saisivat pesimärauhansa.

Päijänteen kansallispuiston järven selät eivät ole niin suuria kuin ylempänä Päijänteellä esimerkiksi Tehinselkä on, joten kansallispuiston alueella on mukavampi meloa. Sielläkin täytyy kuitenkin välttää laajimpia järvialueita tuulisella säällä, jolloin melomisesta voi tulla mahdotonta sen raskauden vuoksi.

Miten Pelkosen reissun kävi?

Poliisi Tuomas Pelkonen suhtautui matkaansa sillä varauksella, että säätila voi lykätä reissua. Lopulta hänelle kävikin niin, että ukkoskuuro keskeytti matkan, mutta vain pariksi tunniksi. Pelkonen joutui rantautumaan Sysmän pohjoispuolelle keskellä yötä. Pelkonen onnistui kuitenkin projektissaan ja pääsi perille Jyväskylään meloen.