Kajakkimelonnan harrastaminen on yleistynyt Suomessa tasaisesti vuosien mittaan, minkä johdosta kursseja kajakilla melomista opetteleville löytyy runsaasti ympäri Suomea. Yleensä kurssit on jaettu taitotason mukaan, ja taitotason kasvaessa lisää erikoistumisvaihtoehtoja löytyy halukkaille muun muassa retkikajakkien, kuntokajakkien ja koskikajakkien parista. Lisäksi kursseja järjestetään erityisesti suunnattuna lapsille, nuorille ja aikuisille. Kurssivalikoiman suuren kirjon johdosta jokainen kajakkimelonnasta harrastuksena ja kajakilla liikkumisen taidosta kiinnostunut löytää varmasti omaan taitotasoonsa ja kiinnostuksiinsa hyvin soveltuvan kurssin.

Ketkä kursseja järjestävät? Mitä kurssit sisältävät?

Kursseja järjestävät Suomessa esimerkiksi erilaiset melontaan erikoistuneet harrasteseurat, joiden jäseneksi on mahdollista yleensä päästä kurssin menestyksekkäästi suoritettuaan. Koska kurssien ryhmät ovat turvallisuussyistä yleensä suhteellisen pieniä, ja kurssit ovat lajin suosion vuoksi hyvin suosittuja, täyttyvät kurssit yleensä nopeasti. Näin peruutuspaikkoja on kurssien järjestäjien mukaan vuoden aikana hyvin vähän ja siksi oman alueen kurssitarjonta kannattaa tarkistaa ajoissa. Ilmoittautumista ei kannata jättää viime tippaan. Erityisesti pääkaupunkiseudulla kurssien järjestäjiä on runsaasti. Kurssin järjestäjien lukumäärän vuoksi on hyvä myös ottaa selvää erilaisista kurssinjärjestäjistä, heidän erikoisaloistaan ja luotettavuudestaan.

Kurssit, erityisesti alkeiskurssit, sisältävät yleensä jonkinlaisen luento-osuuden käytännön harjoittelun lisäksi. Luento-osuudessa käydään useimmiten läpi kurssin tavoitteet, tarvittavia varusteita ja niiden huoltamista, sekä muita harrastuksen kannalta merkittäviä turvallisuuteen vaikuttavia seikkoja. Turvallisuutta käsitellään useimmiten laajasti kaikilla kursseilla onnettomuuksien ja ongelmien välttämiseksi ja jotta uudella tai vanhalla harrastajalla voisi olla mahdollisimman mukava kokemus kajakkimelonnan parissa.

Kajakkimelonnan parissa harrastamisesta kiinnostuneen kannattaa tutustua myös lajiin ja sen vaatimuksiin ennen kurssia, jotta esimerkiksi lajin fyysinen vaativuus ei tule yllätyksenä. Useimmat kurssinjärjestäjät vastaavat mielellään uusia harrastajia tai kurssia harkitsevia askartaviin kysymyksiin, sillä kurssilaisten ja harrastajien mukavuus ja turvallisuus ovat myös suomalaisten kurssinjärjestäjien näkökulmasta äärimmäisen tärkeitä seikkoja.

Ulkomaisia mahdollisuuksia

Kotimaiset matkan- ja kurssinjärjestäjät tekevät yhteistyötä myös ulkomaisten kajakki- ja muiden melontakurssien järjestäjien kanssa. Tämän ansiosta suomalaisilla harrastuksesta innostuneilla on mahdollisuus päästä kokeilemaan harrastusta tai keräämään uudenlaisia taitoja ulkomailla erilaisissa ympäristöissä ja olosuhteissa. Näin suomalaiset harrastajat pääsevät helposti ja vaivattomasti käsiksi uusiin kokemuksiin, ilman esimerkiksi kurssin järjestäjän etsimiseen ja asioiden järjestämiseen kuluvaa aikaa ja vaivaa.