Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaa Oulujärveä kutsutaan myös lempinimellä Kainuun meri, sillä se on viidenneksi suurin järvi koko Suomessa. Sen rannoilla sijaitsevat paikkakunnat Kajaani, Vaala ja Paltamo. Kajakit ovat jo yleinen näky Oulujärvellä, jonka rannoille on tehty melontapaikkoja, mistä kertoo Yle 11.7.2017 julkaistussa uutisessaan. Kerromme tässä artikkelissa tiivistetysti, mistä tässä uutisessa on kyse.

Oulujärvi on kaunis melontakohde, jos olosuhteet ovat suotuisat

Kun lähtee Oulujärvelle melomaan, kannattaa tutkia tarkkaan säätiedotukset, sillä sää on oikukas ja voi muuttua silmänräpäyksessä. Hanna Karppinen on melontaohjaaja, joten hän tuntee aiheen hyvin. Karppinen kertoo, että hyvissä olosuhteissa Oulujärvi on upea melontakohde. Isoilla selillä aallot voivat nousta kuitenkin hyvinkin suuriksi, mikä tekee vesille pääsystä mahdotonta.

Säiden lisäksi ongelmana Oulujärvellä on ollut melontapaikkojen vähyys, sillä melomaan on päässyt aiemmin vain Vaalasta. Nyt asiaan on tullut kuitenkin muutos, kun Kajaanin on valmistunut useita laitureita ja kaksi melontatallia. Myös melontaohjaaja Karppinen on tyytyväinen muutokseen, joka on toteuttanut monen harrastajan toiveet. Nyt Kajaanin merelle on pääsy myös kajaanilaisille ilman, että tarvitsee ajaa 100 kilometrin päähän rakkaan harrastuksen parin.

Melontapaikkoja on tullut lähistölle myös muihin paikkoihin, joissa sää ei ole yhtä armoton kuin Oulujärven isoilla selillä. Melontatalleja on rakennettu Kuurnaan, josta pääsee Nuasjärvelle ja Kajaaninjoelle, sekä Palataniemelle. Hankkeiden takana ovat muun muassa Oulujärven Melojat, Kajaanin Latu ja Kajaanin kaupunki. Ne ovat myös hankkineet kajakkeja harrastajille, jotka haluavat oppia vesipelastusta ja melonnan perusteita.

Melontaa myös liikuntarajoitteisille

Kajaanilainen Kimmo Sirviö tarvitsee liikkumisensa tueksi pyörätuolia, joka kuitenkin jää laiturille, kun Sirviö lähtee melomaan Oulujärven selälle. Tämän mahdollistaa Paltaniemen uuden melontatallin estettömyys. Veteen kulkevaa luiskaa pitkin onnistuu myös pyörätuolilla kulkeminen. Sirviö kuvailee melontaa hyvin erilaiseksi kuin moottoriveneilyä, sillä aivan veden pinnalla ollessa pienetkin aallot voi tuntea erittäin tarkasti.

Sirviö on itse ollut koordinaattorina Vammaisliikunta tutuksi Kajaanissa -hankkeessa, joka on suunnitellut laiturin esteettömyyttä. Sirviön mukaan vartalonhallinta on avuksi liikuntarajoitteisuuden tuomien rajoitteiden voittamiseksi, ja hän uskoo monen erityisliikkujan innostuvan lajista ja nousemaan kajakin selkään.