Yle uutisoi 2.8.2018 julkaistussa uutisartikkelisessaan, että kuuma kesä on suosinut vesiurheilualan yrittäjiä ja mm. sup-lautoja vuokraavan Arctic Trainersin asiakasmäärät ovat nousseet räjähdysmäisesti – vuokraajia on ollut jopa nelinkertaisesti enemmän kuin aiempina vuosina. Kerromme tässä artikkelissa tiivistetysti, mistä suppailussa eli seisoen melonnassa oikein on kyse.

Sup-lautailu on vaihtoehto perinteiselle melonnalle

Melontaseurat ja urheiluvälineitä vuokraavat yritykset ovat saaneet viime vuosina monia uusia jäseniä ja asiakkaita sup-lautailusta kiinnostuneista liikkujista. Vaikka suppailu on ollut suosittua jo useamman vuoden ajan, kesä 2018 on ennätysmäinen ennen kaikkea pitkien hellejaksojen vuoksi. Surffilautaa muistuttavalla sup-laudalla melotaan seisten käyttäen pitkää melaa. Varpaat osoittavat menosuuntaan, kun meloja seisoo keskellä lautaa noin hartioiden levyisesti. Maastohiihtoa kokeilleet tai harrastavat voivat huomata melontatekniikassa paljon samaa, sillä koko kroppa ja vatsalihakset tekevät töitä melontalenkin aikana.

Laji voi näyttää ensi alkuun vaikealta, mutta rohkeat ensikertalaiset huomaavat nopeasti, että kyseessä onkin yllättävän helppo ja kiva urheilulaji. Tekniikasta pääsee jyvälle nopeasti, vaikka aloittelija monesti pääseekin kastautumaan muutaman metrin jälkeen, mutta matkat kasvavat nopeasti ja pian laudan päällä pysyy vaivatta. Hiekkaranta on kätevin paikka aloittaa sup-laudalla melominen, jotta jalat yltävät pohjaan ja välillä pääsee lepäämään.

Suppailu sopii kaikille, jotka pitävät vesillä liikkumisesta, kuten surffareille, uimareille ja tietenkin melojille. Laji on oivaa kuntoharjoittelua, mutta suppailussa järjestetään myös kilpailuja. Siksi saatavilla on mm. helppoja all-round-lautoja, freeride-lautoja ja erillisiä kilpalautoja. Lajia voi harrastaa niin merellä kuin järvelläkin tai jokia lasketellen. Suppailu on maailmalla ohittanut jopa purhelautailun suosiossa, sillä se sopii niin moneen eri tarkoitukseen. Mikäli kaipaa enemmän haastetta, voi laudan päällä myös joogata vaikka päällä seisten.

Kuuma kesä on innostanut ihmiset vesille

Vaikka myös terassibaarien myyntiluvut ovat olleet huimia, kuuma kesä on saanut ihmiset virkistäytymään muillakin tavoilla. Jokiasemalla eri vesiurheilulajeja tarjoava Arctic Trainers -yrityksen yrittäjä Jarmo Laine kertoo, että säiden lämmettyä heinäkuussa sup-lautojen vuokraajia on kävellyt ovesta sisään 3-4 kertaa niin paljon kuin edellisinä vuosina. Joensuussa vesilautailua ja sup-lautailua tarjoava yrittäjä Natalia Borovskikh vahvistaa, että vuoden 2018 kesä on ollut erinomainen.